Atlas Copco’da Çeşitlilik Yaklaşımını Handan Şahin, VP Holding Türkiye & Orta Doğu Anlatıyor:
Atlas Copco’nun kadın kariyerine bakışı genel olarak nasıldır? Global yaklaşım konusunda bilgi verebilir misiniz?
Eşitlik, adalet ve çeşitlilik, Atlas Copco’nun çalışan yönetimi sürecinin en önemli temelleridir. Tüm Atlas Copco şirketlerinin ortak amacı, gerek milliyet gerekse cinsiyet bakımından çeşitliliği artırmaktır. Sürdürülebilir ve karlı büyüme için önceliklerimiz arasında, toplumdaki çeşitliliği yansıtan elemanları işe almak bulunuyor.
Kadın çalışanlara cazip bir işveren olup onları geliştirmeyi, şirkete bağlılıklarını artırmayı, en önemlisi; onlara kendilerini gerçekleştirebilecekleri bir iş ortamı sunarak farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen bir vizyona sahibiz. Elbette Holding yöneticileri olarak bizim temel görevimizi de, teoriyi pratiğe dökmek ve grup vizyonunu sorumlu olduğumuz bölgelere yaymak olarak özetleyebilirim.
Bu hedefleri gerçekleştirmek için, globalde alınan ya da planlanan aksiyonlar var mı?
Şirket içinde çeşitliliği artırmak hala zorlu bir görev olarak karşımıza çıksada; kısa dönem görevlerle çalışanlarımızı yurtdışı projelerinde çalışmaya yönlendirme, global bir network sağlama ve mentorluk programlarına (Pleiades) dahil etme gibi aksiyonlar alıyoruz.
Örneğin Pleiades daha fazla kadın yöneticinin yetiştirilmesi ihtiyacının farkındalığıyla, kadınların şirkete katılımını teşvik etmeyi amaçlayan küresel ve profesyonel bir iletişim ağı olarak oluşturuldu. Geçen yıl, beyaz yakada 31% olan yeni mezun kadın çalışan sayısı bu yıl 39%’ye yükseldi.
Pleiades’le hedeflenen noktaya ulaştınız mı?
Pleiades; tüm görevsel, bölümsel ve coğrafi sınırları aşarak; başarılı, yetenekli, işine bağlı ve motivasyonu yüksek kadınlar arasında etkileşim sağladı. Bu tür bir etkileşimin şüphesiz; motivasyon, Grup faaliyetlerini daha iyi anlama, mesleki gelişim ve yeni görev fırsatları konusunda farkındalık yaratma gibi birçok faydası oldu.
Atlas Copco Türkiye’nin çeşitlilik yaklaşımı nasıldır?
Pleiades ruhunu Türkiye’de de yaşatmak ve kadın çalışanların farklı vizyonlara sahip profesyonellerle etkileşimde bulunabilmelerini sağlamak amacıyla Profesyonel İşkadınları Derneği'yle (PWN) çalışmaya başladık. Atlas Copco’nun cinsiyet çeşitliliğine bakışı, kadın kariyerini destekleyen vizyonu ile PWN çalışma grupları ve etkinliklerinin örtüşeceğini düşündük ve kurumsal üye olmak konusunda çok tereddüt yaşamadık. Üyeliğimizin en başından itibaren tüm kadın çalışanlarımızın heyecanla yaklaştığı bir işbirliği oldu.
Profesyonel İşkadınları Derneği ile ilgili biraz bilgi verecek olursanız…?
2013 yılında faaliyetlerine resmen dernek olarak başlayan PWN İstanbul, kadınların liderlik açısından geliştirilmesini amaçlayarak profesyonel kadınlar için sektörler arası ağ ve eğitim platformu sunuyor. Her ay alanında başarılı olmuş kişilerin üyelerle bilgi ve tecrübelerini paylaştıkları etkinlikler düzenliyor, mentorluk olanağı sunuyor, çeşitli çalışma guruplarında proje üreterek toplum üzerinde olumlu etki yaratma ve bir sivil toplum örgütünde çalışmayı deneyimleme fırsatı tanıyor.
PWN ile işbirliği prensipleriniz nelerdir?
Atlas Copco Türkiye kadın çalışanları, aylık olarak düzenlenen PWN seminerlerine katılarak, hem derneğin diğer üyeleri ile etkileşimde bulunuyorlar hem de üst düzey konuşmacıların bilgi ve tecrübelerinden faydalanıyorlar. 2016 yılı mentor/mentee programına 2 mentor ve 3 mentee ile katkıda bulunduk. Engaging Men-erkeklerin desteği atölyesinde aktif olarak çalıştık. Sosyal sorumluluk projelerinde yer aldık. 2016 yılını son derece verimli geçirdiğimizi söyleyebilirim.
2017 planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Bu yıl da, PWN çalışma gruplarında aktif olarak yer almayı, aylık etkinliklere katılımı desteklemeyi, mentor-mentee programına aktif katılım ve katkımızı sürdürmeyi planlıyoruz. 2017 mentor/mentee programı ile ilgili detayların merakla bekleniyor olması hem benim adıma hem de şirket adına son derece sevindirici ve motive edici. PWN ile yapılan etkinlikler dışında, kendi içimizde de Pleaides toplantıları planladık. Şubat ayı itibariyle etkinlik planımızı hayata geçirmeye başlamış olacağız. İlk şirket içi etkinliğimiz, YTT Hukuk Bürosu’nun kurucu ortaklarından Avukat Mert Yalçın ile olacak. Geçen yıl da “kanun karşısında kadının yeri” konulu bir seminer yapmıştık. Bu yıl devamını yapacağız. 2017’de mümkün olan en sık aralıklarla, şirket içi Pleiades toplantıları yapmayı planlıyoruz.